mejeri

Uppvuxen med ett ben i lantbruket och det andra benet i konstvärlden

Camilla Fredrikson har varit konstnär i hjärtat ända sedan hon var liten. Talangen ärvde hon både från sin mamma som vävde fantastiska mattor och pappa som var lantbrukare som satsade på att driva lantbruket Hummelhaga gård i Järna.

Inspiration och uppmuntran kom från farmor Ingri Fredrikson som var konstnär och bodde på Haga och Östermalm. Farfar Gunnar Fredrikson var intresserad av konst, men jobbade som civilingenjör på 40-50 talet. När han beställde skulpturer till parker passade han på att beställa ett verk att ha hemma i sin egen konstsamling. Han blev en stor konsthandlare som samlade på både tavlor och skulpturer. Han hjälpte konstnärer ekonomiskt, men tyvärr gick han bort året innan Camilla föddes.

I den miljön lekte Camilla som liten och ofta satt hon i farmors ateljé och målade akvarell. En dag, när Camilla var sju år, tog farmor en av hennes teckningar och så gick de till ramverkstaden på Östermalm. Där förvandlades Camillas teckning till en tavla.

– Det var första gången jag kände att ”wow, så här kan jag göra”, säger Camilla.

Farmor Ingri introducerade också Camilla för teater, musikaler och film. En gång gjorde de en resa till en faster i Frankrike för att måla. Hon hade gått konstfack och ägde ett litet galleri i Gamla Stan i Stockholm.

– Jag var lantbrukardottern som fick ta del av den fina kulturvärlden. I och med att jag växte upp på en gård fick jag lära mig att jobba tidigt och det kanske är därför som jag sen jobbat med så många olika saker? Jobbat, presterat och levererat.

Camillas tecknande fortsatte och förstärktes av att hon har både dyslexi och dyskalkyli. Hon fick dock alltid höra att ”man inte kan livnära sig på konst” vilket fick henne att satsa på andra estetiska yrken.

Därför är hennes meritlista mycket lång och den röda tråden handlar om att bygga upp konstnärliga, unika miljöer. Hon började med att dekorera i skyltfönster, men har sedan byggt dekor till både film och teater såväl som till exklusiva lyxhus. Hon har målat kraftfulla målningar om ekologisk jordbruk som kompletterades med en expo-miljö som väckte starka reaktioner, men har också målat en ny version av en gammal väggmålning i en Gotlandsgård.

073-970 49 14